De SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) is in het leven geroepen om sneller grote hoeveelheden schone energie op te wekken en de CO₂-uitstoot snel terug te dringen. Investeer je als bedrijf in het opwekken van schone energie en/of het verminderen van de CO₂-uitstoot? Dan krijg je een deel van je inleg terug.
SDE++ in 2024
Eerder was er de SDE+ subsidie. Deze subsidie keerde alleen uit aan bedrijven die groene energie opwekten. De huidige subsidie kijkt ook naar initiatieven die de CO₂-uitstoot verminderen. Hiermee komen meer bedrijven in aanmerking voor de subsidie.
Voor wie is de SDE subsidie?
Grootverbruik (>3 x 80 ampère)
Bedrijven
Non-profits in de sectoren industrie, landbouw, elektriciteit en de gebouwde omgeving (woningen en utiliteitsbouw).
Waarom de SDE subsidie aanvragen?
Met de SDE ++ kun je 15 jaar subsidie ontvangen voor je investering in schone energie of CO₂-reductie. Daarmee kun je voor langere periode een goed beeld schetsen voor de financiën van je project.
Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen, omdat je met SDE++ zeker bent van een minimumbedrag voor de opgewekte stroom.
Ook vergroot je de kans op financiering van je project wanneer je de SDE subsidie ontvangt. Voor banken en investeerders hebben meer vertrouwen in je project wanneer deze gesubsidieerd wordt.
Wanneer krijg je de SDE subsidie?
Je ontvangt de subsidie SDE vanaf het moment dat de installatie in gebruik is, over de energie die je opwekt. Maar let op: je moet de subsidie hebben aangevraagd nog vóórdat je opdracht geeft voor je duurzame project, zoals de bouw van zonnepanelen of -carports. Toekennen gebeurt met een tenderregeling.
Hoeveel SDE subsidie krijg je?
Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van de hoogte van de investering en van de opbrengst uit de geleverde energie of afgenomen CO₂-uitstoot. Bij hoge winst krijg je minder subsidie, bij lagere winst meer. Er wordt gerekend met een correctiebedrag waarin ook de marktwaarde van energie wordt meegenomen.
Link naar rekenmodel banking zon-PV
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sde/produceren/berekening
Met de aanschaf van zonnepanelen voor zakelijk gebruik wek je schone energie op en kom je dus in aanmerking voor de subsidie. Met de SDE++ subsidie maak je als ondernemer de investering in zakelijke zonnepanelen aantrekkelijker en financieel haalbaar.
De drie belangrijkste punten voor de aanvraag van SDE++ subsidie, zijn: